top of page

Geschiedenis

Joe English (Schilder)

Joseph Alphonse Marie (Joe) English (Brugge, 5 augustus 1882 Vinkem, 31 augustus 1918) was een Vlaams tekenaar en kunstschilder.

 

De vader van Joe English was een Ier, die met een Vlaamse vrouw gehuwd was. Joe liet zich tot Belg naturaliseren en werkte nauw samen met Juliaan Devriendt in Antwerpen, een centrum van vervlaamsing (1904-1907).

 

In 1914 werd hij gemobiliseerd. Vanaf eind 1915 werkte hij als kunstenaar in Veurne, waarbij hij zich ontwikkelde tot prominent frontsoldaat. Hij ontwierp de typische heldenhuldezerkjes voor de Vlaamse gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog, dit uit protest tegen de Waalse overheersing aan het front. Het ontwerp diende als basis voor het IJzermonument in Diksmuide. Joe English heeft ook portretten, religieuze taferelen en rake karikaturen geschilderd.

 

Hij stierf op 36-jarige leeftijd in het legerhospitaal L’Océn te Vinkem aan een onverzorgde blindedarmontsteking in de nacht van 31 augustus 1918.

 

Hij werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke. In 1920 vond de eerste Joe English Hulde plaats, die later uitgegroeid is tot de jaarlijks IJzerbedevaart.


Enkele honderden bedevaarders beantwoordden de oproep van een comité om op de eerste zondag van september in Steenkerke-Veurne hulde te brengen aan de in de oorlog gestorven kunstenaar Joe English. Na een eucharistieviering werd op het graf van Joe English een monument onthuld, ontworpen door Karel Lateur, broer van Stijn Streuvels. Dit monumentje staat nu vlakbij de Paxpoort.


In 1930 werd hij bijgezet in de crypte van de IJzertoren.

 

Door toedoen van zijn vriend Sam De Vriendt worden een aantal olieverfschilderijen en aquarellen, die Veurne tijdens de oorlog voorstellen, permanent in het stadhuis van Veurne tentoongesteld.

bottom of page