top of page

Uniform

Uniform

Het uniform is de trots van elke scout. Daarmee uit hij zich als een scout en toont hij ook aan dat hij effectief fier is om in een jeugdbeweging te zitten. Het uniform geldt al sinds jaar en dag als onlosmakelijk verbonden met scouts. Elke oud-scout heeft nog wel ergens zijn/haar das, hemd of hele uniform liggen als aandenken van de (zonder te overdrijven) meest bewogen periode van zijn/haar leven. Vandaar dat ook wij van Joe English deze traditie in ere houden.

 

Het uniform is verplicht vanaf wouters, dus niet voor kapoenen. Het bestaat uit:

 

 • een das (aan te kopen bij ons of is onze webshop voor €8)

 • een beige scoutshemd (aan te kopen bij de Scoutsshop (Hopper))

 • een groene korte broek (aan te kopen bij de Scoutsshop (Hopper))

 

Scoutstrui, T-shirt, pet, riem, dasring, groene lange broek en andere scoutsartikelen zijn niet verplicht, wel handig en van goeie kwaliteit, maar soms ook wat duur, zeker als je meerdere kinderen hebt.

 

We hebben ook een eigen scouts T-shirt. Die zijn steeds te koop via onze webshop of na elke vergadering in het materiaalkot voor slechts €10. Dit is zeker interessant voor kapoenen en wouters die nog geen uniform hebben.

 

Aangezien iedereen hetzelfde uniform draagt is het risico om het kwijt te raken, zeker op kamp, zeer groot. Gelieve dan ook te naamtekenen zodat alles aan de rechtmatige eigenaar kan teruggegeven worden.

 

Vanaf de woudlopers verwachten we dat iedereen in korte broek komt, ook als het iets kouder is. Tenzij het vriest, dan knijpen we een oogje dicht. De warme douche of het warme bad na de vergadering zal dan nog zoveel deugd doen. We spelen trouwens meestal actieve spelletjes zodat de kinderen en ook de leiding zelf zich al spelende opwarmen en we beschikken over een prachtige infrastructuur met dank aan onze VZW. Tegen de koude is een muts veel efficienter, de meeste warmte ontsnapt immers langs het hoofd!!! We kunnen de kinderen niet verplichten natuurlijk, maar we verwachten dat de oudere takken, zoals de givers en de jin het goede voorbeeld geven. De leiding zal dat alvast ook doen.

 

MOGEN WIJ ER DE NADRUK OP LEGGEN BIJ ALLE LEDEN OM STEEDS IN PERFECT UNIFORM NAAR DE SCOUTSVERGADERINGEN TE KOMEN! WIJ HOPEN OP DE BEREIDWILLIGE OUDERS OM DAARAAN MEE TE WERKEN.

 

Er is ook een tweedehandskoffer. Daarvoor neem je contact op met Mireille Goeminne via mireillegoeminne@hotmail.com. Je kan er zowel met als voor een uniform terecht. Ouders die oude uniformhemden hebben die bvb te klein zijn voor hun jonge spruiten, kunnen steeds daar terecht met hun (scouts)hemden. Ouders met jonge spruiten die nog een hemd nodig hebben bellen best zo vlug mogelijk, want zoveel 2e hands kledij is er niet.

Kentekens

Op elk uniform horen er kentekens. Het dient om aan te duiden in welke scoutsgroep je zit, wat het jaarthema is, tot welk land je behoort, of je je belofte al hebt gedaan, enz..

 

De meeste kentekens krijgen jullie van ons op de huisbezoeken, maar als jullie er geen hebben gekregen, mogen jullie het ons uiteraard wel vragen

 

 1. Het groepslint.Daarop staat de naam van onze scouts en het groepsnummer dat we hebben gekregen van Scouts en Gidsen Vlaanderen (vroeger VVKSM)

 2. Het tak-kenteken.Dit duidt aan in welke tak je zit. Dit moet je dus veranderen als je van tak verhuist. Dit is bvb voor ons gemakkelijk om verloren hemden die niet genaamtekend zijn gemakkelijker thuis te brengen.
  De woudlopers hebben er zo geen, want dat is een tussentak die slechts in enkele scoutsgroepen wordt gebruikt, bvb om (te) grote takken te vermijden.

 3. Het jaarthema-kentenken.Dit veranderd jaarlijks en stelt het jaarthema waarrond de scouts dat jaar werken voor.

 4. Lintje van België Dit is te koop in de scoutsshop en is slechts optioneel, maar als je het op je hemd hangt, doe je dat liefst daar.

 5. Het belofte-teken.Bij de jogis wordt normaalgezien de belofte gedaan. Eens je die hebt gedaan, krijg je van ons zon kenteken en kan je dat op die plaats hangen.

 6. Kenteken van Vlaanderen.Ook dit is slechts optioneel, maar als je het op je hemd hangt, hang het dan liefst daar.
  Eventueel kan je daaronder nog het kenteken van Oost -Vlaanderen hangen, maar dat is eveneens niet verplicht.

 7. Internationaal scoutskenteken.Dit paarse kenteken is te verkrijgen in de scoutsshop. Het duidt aan dat je lid bent van de internationale scoutsbeweging.

uniform.png
bottom of page